29 Nisan 2010 Perşembe

BULGUR KÖFTESİ


Şimdi efendim, biz vejeteryan bir aile olduğumuz için, daha doğrusu eşim vejeteryan olduğu için bizim köftemiz de böyle oluyor :)
Ama çok da lezzetli oluyor canım, yemek dışında çay saatlerinde de alternatif bir ikram olarak kullanabileceğiniz bu köftelerin üstelik yapımı da çok kolay.

Malzemeler
2 bardak ince bulgur
2 bardak sıcak su
6 kaşık un
2 yumurta
bolca kimyon, karabiber
tuz
sosu için;
salça
sarmısak
baharatlar
sıvı yağ


Yapılışı
Bulguru iki bardak sıcak suda 10-15 dakika dinlenmeye alın.
Daha sonra, yumuşamış bulgurun içine yumurtaları kırın, unu, tuzu, baharatları ekleyin.Baharat noktasında yakışacağını düşündüğünüz tüm baharatları bolca ekleyebilirsiniz ki ne kadar baharatlı olursa o kadar güzel oluyor.
Karışımı güzelce yoğurun.Misket büyüklüğünde köfteler yapın.Köftelerinizi makarna haşlar gibi haşlayın ve 10-15 dakika sonra kevgir yardımıyla servis tabağına alın.
Diğer tarafta sos yapımı için sıvıyağda sarmısakları kavurun, 1 ya da 1 buçuk kaşık salça ekleyin içine köftelerin haşlanma suyundan bir kaç kaşık ekleyin.En son biraz pulbiber , biraz sumak ve biraz nane ekleyin.
Daha önceden servis tabağına aldığınız köftelerin üstüne sosu dökün, ince kıyılmış dereotu ya da maydanozla süsleyip sıcak sıcak servis edin.
Afiyet olsun...

26 Nisan 2010 Pazartesi

RENKLİ PATATES




Değişik bir patates püresi sunumu.Şu tupperware ürünlerini bilirsiniz, ablam onların neredeyse her ürününden alıp kaldırmıştı çeyizim için.Ben de ne iş yarayacak bu kadar ıvır zıvır diyordum.Ama öyle değilmiş, her biri eline yapışıyormuş insanın mutfakta.Mesela bu patatesi tupperware'in bir kalıbıyla yaptım.Sunumu çok güzel oldu.
Yaklaşık bir kilo patatesi iyice haşladım ve daha sonra püre haline getirdim, yeterli miktarda tuzunu kattıktan sonra yaklaşık bir su bardağı kaşar rendesi ekledim.Sonra püremi iki eşit parçaya ayırdım.Yarısını az yağda sotelediğim havuç rendesiyle karıştırdım, diğer yarısını da bolca, ince kıyılmış maydanoz ve dereotuyla.
Sonra kalıbımın tabanına havuçlu patates koydum, iyice bastırdım ki tabanın şeklini alsın, üstüne de maydanozlu patatesi koyup, kabın ağzını kapatıp, dinlenmeye bıraktım.Bir kaç saat sonra açtığımda sunumu çok güzel olan, lezzetli bir patates pürem oldu.

24 Nisan 2010 Cumartesi

MAKARNA SALATASI


Sıcak yaz günlerinin yaklaştığı şu günlerde özellikle öğlen yemeğinde şöyle hafif,serin bir makarnaya ne dersiniz?Harika olur değil mi?Ben de öyle düşündüm, ve bu tarifi yaptım.Ayrıca bu tarifi izmir'den eski arkadaşım Demet'e ithaf ediyorum.Ha ha radyo programımın istek köşesine hoşgeldiniz:) Neden mi ? Çünkü kendisi bana link vermeyi öğretti sağ olsun:)

Gelelim makarnaya, çenem düştü yine:)

Malzemeler
1 paket yıldız şehriye
Mısır
Kornişon turşu
bezelye,havuç,patates
zeytin

Yapılışı
Şehriyemizi tuzlu ve yağlı suda haşlıyoruz,sonra süzüp ,şöyle bir sudan geçirip,soğumaya bırakıyoruz.
Sonra küçük küçük doğradığımız tüm malzemelerimizi, mısır ve bezelyeyi ekleyip, bir miktar sıvı yağ ve tuz ekleyip, şöyle bir karıştırıyoruz.
Servis yaparken üzerine, küçük küçük peynir rendeleri de ekleyebilirsiniz , şık durur..
Afiyet olsun..

SEBZELİ KREP

Bu krep ne güzel bir şey değil mi arkadaşlar,yap krebi, ister arasına tatlı bir şeyler koy, ister tuzlu, ister şık bir kahvaltı masasını süslesin, istersen akşam yemeğine ara sıcak olarak çıkar, istersen de benim yaptığım gibi arkadaş toplantısında ikram et..
Geçen akşam bizim kızlar bana geldiğinde krep yaptım, benim krep tavam yoktu, arkadaşımdan istedim, aman ne rahat tavaymış, aman bak krebime rahatlıkla havada taklalar attırıyorum derkeeeeennn, pat tavanın sapı elimde kaldı, tava bir tarafa uçtu, krep öbür tarafa :(
Arkadaşımın tavasını kırdığıma mı üzüleyim, her yerin battığına mı...
Neyse siz krep yapın afiyetle yiyin de, benim yaptığım gibi çok fazla artistik hareket yapmayın da tavanızdan olmayın:)

Malzemeler
2 yumurta
2 su bardağı süt
5 fincan un
Biraz sıvı yağ
Bir tutam tuz

Yapılışı
Önce yumurtalarınızı güzelce çırpın.İçine sütü ekleyin, sonra yavaş yavaş çırparak unu yedirin.Yağınızı ve tuzunuzu ekleyin, boza kıvamında krep hamurunuz hazır.
Yapışmaz tavanızı ısıtın, çok az yağlayın.Sonra hamurunuzdan bir kepçe alıp tavaya dökün, bu aşamada el çabukluğu önemli ki krep tavanın etrafına eşit miktarda, daire şeklinde dağılsın.
Bir yüzü piştikten sonra diğer tarafını da pişirin.
Bu ölçüden yaklaşık 12-13 tane krep çıkıyor.

Ben sebzeli krep için, kabak, patlıcan, havuç ve kırmızı biber kullandım.Hepsini güzelce yıkayıp, ince uzun şeritler halinde doğradım.Jülyen diyorlar ya hani, işte öyle :)
Sonra sebzelerimi sırayla, az yağda kızarttım.
Krebin içine her sebzeden koyup, bir dürüm yaptım.Bütün krepler sarıldıktan sonra üzerlerine biraz kaşar rendesi döküp, peynirler eriyene kadar sıcak fırında beklettim.
İşte böyle...Afiyet olsun..

22 Nisan 2010 Perşembe

KALP KURABİYELER




Malzemeler
1 paket margarin
3 kahve fincanı pudra şekeri
1 paket vanilya
4 su bardağı un
1 limon rendesi
(arzu edilirse kakao )

Yapılışı
Yumuşamış margarinle pudra şekerini iyice karıştırdım, sonra diğer maddeleri sırayla ekledim, tabi unu azar azar, yedire yedire ekledim.Elde ettiğim sert hamurumu yarım saat dinlenmeye bıraktım.Sonra bu hamuru ikiye böldüm, yarısını beze yapıp , tezgahın üzerinde açtım.Kalıpla şekiller çıkarttım.Geri kalan hamurun üstüne yaklaşık bir çorba kaşığı kakao ekleyip iyice yoğurdum, onu da merdane yardımıyla açarak yine kalıpla şekiller verdim.Sonra bu küçük kalplerimi 175 derecelik fırında yaklaşık 15 dakika pişirdim.
Kara Kartal kurabiyelerim oldu :)
Bu tarifi http://japoncekirdegi.blogspot.com// 'un ev sahipliğini yaptığı 58.PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ'NE gönderdim,ve kendisine buradan da sevgilerimi gönderiyorum.

ÇİLEKLİ PASTA


Canım arkadaşım Fatma benim için en özel insanlardan biridir, her kötü anımda bana destek, yaslanacak bir omuz olmuştur bana...İşte bu yüzden, ona özel bir doğum günü partisi hazırlamak istedim bu sene.Aslında benim amacım sürpriz bir parti yapmaktı ama, malum iş hayatı, evlerimizdeki işler, sürprizlere çok da hazır değiliz.Her şey önceden planlanmalı, e bende madem şartlar böyle dedim, dün gece için sözleştim kızlarla, ve dün gece bendeydik.Çok güzel bir gece geçirdik, çok da eğlendik..ve böyle toplantıları daha sık yapmaya karar verdik.
Fatma için yaptığım pastanın adını ''çilek rüyası'' koydum, ha ha çok havalı oldu canııım:)








ÇİLEK RÜYASI

Pandispanya Malzemeleri

4 yumurta
3/4 su bardağı toz şeker
3/4 su bardağı elenmiş un
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 cimdik tuz

Öncelikle yumurtaların aklarını ve sarılarını birbirinden ayırıyorum, yumurtanın aklarıyla şekerin yarısını kar gibi köpük köpük olana kadar çırpıyorum.
Ayrı bir yerde kalan şekerle yumurta sarılarını krema kıvamına gelene kadar çırpıyorum.
Sonra bu iki karışımı karıştırıp düşük hızda çırpıyorum ve azar azar unu eklemeye başlıyorum, ancak bu aşamada tahta kaşık yada spatula gibi birşeyle karıştırıyorum ki, hamur sönmesin.
Sıvı yağı ilave ediyorum ve yağladığım kek kalıbına döküyorum, 175 derecelik önceden ısınmış fırında 25-30 dak. arası pişiriyoruz.(kürdan testini unutmadan :)

ARA KREMASI
Pasta kremasını,idolümüz Müge Hüner'in tarifini kullanarak yaptım :) , zaten her şeyi onun tarifiyle yapsak hiç sorun çıkmaz emin olun :)
Malzemeler
1 Paket Vanilya
3 Su Bardağı (600 ml.) Süt
2 Adet Yumurta Sarısı
2 Çay Bardağı Toz Şeker
1 Çay Bardağı Un
2 Tatlı Kaşığı Mısır Nişastası

Vanilya hariç tüm malzemeleri ocakta karıştırarak pişiriyoruz kaynamaya başlayınca ocağı kapatıp vanilyayı ekliyoruz.Budur!

Pandispanyayı katlarına böldükten sonra sütle ıslatıyorum ben, sanki daha mı hafif oluyor, ya da ben sütü çok sevdiğimden bana mı öyle geliyor.Sonra ara kremamızı pandispanyanın birinci katının üstüne yayıyoruz.Bundan sonrası hayal dünyamıza kalmış..Ben muz ve çilek kullandım mesela,çilek ve muz daireleriyle kapladım pandispanyayı.Sonra kekin diğer katlarına da aynı işlemi yaptım.
Dış kaplamasında ise DR OETKER'in çilekli pastacı kremasını kullandım.Ama nasıl lezzetli, missss gibi kokuyor.
Spatula yardımıyla şekillendirdiğim pastamın kenarlarını pembe jelibonlarla süsledim.Üstüne evdeki çilekli beyaz çikolatadan rendeledim.Ve bir çilek, ve nane yaprakları,ve son dokunuşlar...
Çok güzelmiş, keki bulut gibiymiş...ben bilmem, ben yiyenlerin yalancısıyım :)

19 Nisan 2010 Pazartesi

SİZE KUZU ÇEVİRDİM :)



Blogum için hiç bir masraftan kaçınmadım, hiç üşenmedim, çıktım dağa bayıra veee kuzu çevirdim:)
Haha şaka tabii, ben sadece mış gibi yaptım canım, sağolsun şirketten sevgili abilerimiz çevirdi kuzuyu bizim piknikte, biz de afiyetle yedik.

BUYRUN KISIRAAA :)


Bu haftasonu şirketimizin 'sezona merhaba pikniği' vardı, herbirimiz bir şeyler hazırladık, ben de kısır yaptım.
Her yörenin kısırı farklıdır, hatta her bayanın kısır yapışı da farklıdır.İşte ben böyle yaptım,bakalım beğenecek misiniz?Hele bu mevsim, çok güzel oluyor canım kısır, yapın,yiyin afiyet olsun :)

1bardak kaynar suyun içinde 1 kaşık domates salçası ve 1 kaşık biber salçasını 1,5 bardak kaynar suyun içinde erittim ve bu karışımı 2 bardak ince bulgurun üstüne döktüm, bulgurun ağzını kapattım ara sıra karıştırarak yarım saat filan dinlendirdim.
Bu arada taze soğanlarımı ve kuru soğanımı ince ince kıydım.İyice yıkadığım yeşilliklerimi yani taze nane ve maydanozu da ince ince kıydım,bir limonun kabuğunu çok ince rendeledim, derken yarım saat geçti ve bulgurun başına geri döndüm.Bulguru tertemiz ellerimle :) biraz yoğurdum, sonra yeşillik karışımını bulgurun içine döktüm.
Daha sonra kuru baharatlara geldi sıra, karabiber, kırmızı biber, nane...neyden ne kadar isterseniz...
En son zeytinyağı ve limon suyunu ve tuzu da da ekledim....Bakayım, olmuş ya güzel olmuşşş...

14 Nisan 2010 Çarşamba

MEMESİ ALINAN KADINA DEVLET SAHİP ÇIKIYOR





Meme kanseri Kadınlarda en çok yakalanan kanser türü artık erken teşhis ile çaresiz olarak görülmüyor. Bu gün Derya Baykal'da bu konu konuşuldu. Kanser yüzünden memesini kaybetmiş hastalar operasyonu geçirdikleri hastanaden aldıkları raporla meme estetik operasyonlarını devlete karşılattırabiliyorlar. Yani kanser yüzünden memesiz kalan kadına devlet sahip çıkıyor ve memesini yaptırıyor. Bu bilgi bir kadın için çok önemli yeni bu tür meme operasyonları oldukça pahalı insanın yarın başına ne geleceği de belli olmuyor öğrenmekte fayda var diye düşündüm. Bir de çok büyük göğüslü olupta bu yüzden sağlık sorunları yaşayan hanımlar da bu uygulamadan yararlanabiliyorlarmış. Tabi doktorlardan oluşmuş bir heyetten rapor almak şartı ile..Hatta bazı kanser türlerinde göğüs alma operasyonu estetik çerehla birlikte yapılıp hastaya hiç göğsü alınmamış hissi bile verilebiliyormuş..

Devamı: http://www.annekaz.com/2010/04/memesi-alnan-kadna-devlet-sahip-ckyor.html#ixzz0l55ZWZK7
Under Creative Commons License: Attribution

13 Nisan 2010 Salı

HOŞGELDİNİZ YEMEĞİ


Eşimin arkadaşları, Keith ve Joyce, kışları İngiltere'de yazları burada yaşıyorlar.Ve 2010 yazına da beraber hoşgeldin dedik geçenlerde...Güzel bir sofra kurmaya çalıştım onlara, masamdaki mezelerin bir kısmını daha önce yayınlamıştım.Ama ana yemek yani dalyan köfteyi yayınlayamadım, çünkü resmini çekemedim.Tam fırından çıktı, tabakları hazırladım, şöyle çaktırmadan çekeyim resmini dedim ama başaramadım :)Neyse onlar gidince çekerim dedim o da olmadı, çok uykum geldi, resim filan düşüncek halim yoktu :)Ama çok güzel oldu gerçekten, en yakın zamanda tekrar yapıp burada paylaşacağım.
Haydi siz de buyrun soframa :)

MISRA DİYAR...




















Efendim....Bu gecikmiş bir 'HOŞGELDİN'yazısıdır.Bu küçük Hanım'ın annesinden taş geldi, kızının resmini bloguma eklemiyormuşum diye, eklemez miyim hiç ya....sadece uzun zamandır bloga girmeye vakit bulamıyordum, yoksa, Meliscimin kızı güzel MISRA'dan bahsetmezmiyim...
Mısra Diyar 18 Ocak 2010'da katıldı aramıza...İyi ki de katıldı,maviş,boncuk çok güzel bir kız.Kendisinin annesiyle babası bizim burdaki en sevdiğimiz dostlarımızdan olup,kendisi de şimdiden en KIYMETLİLERİMİZDENDİR..
Hoşgeldin Mısra...İyi ki de geldin....

12 Nisan 2010 Pazartesi

MİNİK KUMPİRLER

Ama şimdi elinizi vicdanınıza koyun, çok güzel görünmüyor mu :) Valla ben bayıldım bunlara...
Patatesleri haşlayıp püre haline getirdim, sonra muffin kalıplarının içini bu püreyle kapladım.Üzerlerini streç filmle kaplayıp, bir gece buzdolabında bıraktım( kalıplardan kolay çıksın, biraz sertleşip kase şeklini alsın diye)
Ertesi gün, hazırladığım rus salatasını bu patates kaselerin içine doldurdum, ve harika sunumu olan çok lezzetli atıştırmalıklarım oldu.Afiyetle yiyin....

HALKA SALATALIKLAR

işte size değişik bir meze, aslında bu da çok basit bir şey ama sunumu çok değişik olduğundan masaya hava katıyor canııım, benden tavsiye deneyin, görün.
Salatalıkları ikiye bölün, kabak oyar gibi içini oyun, süzme yoğurdun içine nane,sarımsak ekleyip kolayca bi haydari yapın, haydarinizi oyduğunuz salatalığın içine doldurun, sonra dilim dilim kesin.
İşte bu...
Afiyet Olsun....

HAVUÇ EZMESİ


Herkesin bildiği şu havuçlu ezmeyi bi de ben yayımlayayım dedim, meze masalarının vazgeçilmezlerinden havuç ezmesi karşınızda efendim :)

Malzemeler:

(Ammmaaan ne saycam şimdi bunun malzemesini büyük bir marifetmiş gibi, bildiğin havuç,yoğurt,mayonez, sarımsak işte :)

Yine de kısaca analatayım di mi şekerim, havuçları rendeleyip yağda kavurdum, sonra yoğurt ve az miktarda mayonezle karıştırdım, içine dövülmüş sarımsağı da ekledim mi ta ta tataaaaa... al sana harika bir meze.

Afiyet Olsunn..

KIRMIZI BİBER SARMASI

Yemek bloglarını gezerken bu mezeyi hep görüyordum, çok da beğeniyordum, ama yapmak kısmet olmamıştı.Haftasonu eşimin arkadaşlarının ziyareti bahane oldu ben de bu tarifi denedim.Hem çok kolay, hem çok lezzetli, hem de görünümü çok şık.Tavsiye ederim...



Malzemeler :

*5-6 adet kırmızı biber

*Bir kase ezilmiş beyaz peynir

*1 çay bardağı dövülmüş ceviz

*Bir kaç dal maydanoz

*Karabiber, tuz, zeytinyağı

*Üzerini süslemek için taza soğan sapları



Yapılışı:

*Öncelikle biberleri közleyip, temizliyoruz, her bir biberi büyüklüğüne göre ikiye ya da üçe uzunlamasına bölüyoruz.

*Beyaz peynir, ince kıyılmış maydanoz, dövülmüş cevizi karıştırp iç harcımızı elde ediyoruz. İçine damak tadınıza göre tuzi karabiber, zeytinyağını da ilave ediyoruz.

*Sigara böreği sarar gibi biberlerin geniş kısmına iç harcımızdan koyup sarıyoruz.

*Taze soğanların saplarını yıkayıp, yaklaşık 20 cm boyunda kesiyoruz, kaynar suyu üzerine döktüğünüzde saplar yumuşayıveriyor, ve siz de biberlerinizi bu soğanlarla rahatça bağlayıp, fiyonk yapabiliyorsunuz.



Afiyet Olsuunn...



10 Nisan 2010 Cumartesi

YAĞMUR HA GELDİ HA GELECEK!!!!


Bu güzel bayan benim ablam efendim ve karnındaki küçük hanım da benim ikinci yeğenim Yağmur....Ben bu güzel haberi paylaşamadım daha önce çünkü ay ne bileyim nazar filan öyle işte....Ama şimdi Yağmurun gelmesine sayılı günler kaldı, sizler de bir dua okuyuverin olur mu, sağ salim gelsin diye....

Sevgiler...