26 Ekim 2009 Pazartesi

ÇİLEK SOSLU PROFİTEROL


Profiterol talısını kim bulduysa, yaşıyosa allah ne muradı varsa versin , rahmetliyse nur içinde yatsın :)

Amaaaaa , bana profiterol tarifini öğreten ve blog dünyasıyla beni tanıştıran Hünerli bayan Müge Hanım'ın eli kolu dert görmesin.Çok marifetli kadın canım, maşallah.


Müge Hanım'ın klasik profiterol tarifini de yaptım birçok kez, her seferinde daha başarılı sonuçlar alıyorum sanki :)Ama bu çilek soslu olan hem görünüş hem lezzet olarak çok daha güzel geldi bana.Yapılışları arasında fark yok, sadece birine siyah çikolata sosu diğerine beyaz çikolata sosu ve çilek sosu dökülüyor.




Hamur malzemeleri
*1,5 Su Bardağı Su
*100 Gr. Margarin
*1 Su Bardağı Un
*5 Adet (Orta Boy) Yumurta
*1/2 Çay Kaşığı Tuz
*1/2 Çay Kaşığı Şeker


İç Kremanın malzemeleri
*2,5 Su Bardağı (500 ml) Süt
*2 Çay Bardağı Toz Şeker
*1 Çay Bardağı Un
*2 Tatlı Kaşığı Nişasta
*1 Paket Vanilya
*2 Yumurta Sarısı


Hamur Toplarının Hazırlanışı

Küçük bir tencerede kaynayan suyun içine margarini ekliyor ve eritiyoruz.

Daha sonra içine un, tuz ve şekeri de ekleyip çırpma teli ile hızlıca karıştırıyoruz.Bu aşamada sulu bir hamur kıvamında olan karışımımız kaynayınca ocağı kapatıp , hamuru ılıması için bırakıyoruz.

Daha sonra yumurtaları teker teker karışıma ekliyoruz.

PÜF 1 : Yumurtaları hamur iyice ılımadan eklemeyin.

PÜF 2:Kesinlikle yumurtaları teker teker ekleyin.Birinci yumurtayı kırın mikserle iyice çırpın daha sonra ikinci yumurtayı kırın , bu işlemi yumurtalar bitene kadar yapın.

Hamuru buzdolabında yaklaşık 1 saat dinlendirin.

Daha sonra ister yaplı kağıt kullandığınız ister hafifçe yağladığınız tepsisine hamurdan bir çay laşığı ölçüsüyle küçük toplar bırakın.

Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırına tepsinizi verin.

PÜF 3 : Fırın kesinlikle 200 derecede ön ısıtılmış olmalı. ( Yoksa toplar yeterince kabarmıyor.Nerden mi biliyorum?Sizce :)

PÜF 4:Profiterol hamurlarını fırına verdikten sonra hiç bir aşamada fırınınızın kapağını açmayın.

İlk 20 dakika 200 derecelik fırında pişirdiğimiz hamurlarımızı daha sonra 150 dereceye indirdiğimiz fırında 25 dakika daha pişiriyoruz.Fırının kapağını bu aşamada da açmıyoruz.

PÜF 5 :Bu tariften 2 tepsi profiterol hamuru çıkıyor, birinci tepsi ğişip çıktıktan sonra fırın tekrar 200 dereceye çıkarıp kızmasını bekleyin sonra ikinci tepsiyi koyup aynı işlemleri tekrar uygulayın.

Bütün hamur toplarınız bittiğinde onları soğumaya bırakın.


İç Kremanın Hazırlanışı

Vanilya hariç tüm malzemeleri orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin.Kaynayınca altını kapatıp vanilyayı ekleyin.Karıştırarak soğumaya bırakın.

Benden tavsiye , ilk hamur tepsisi fırındayken siz kremanızı yapmaya başlayın hazır olsun ki siz topları bitirene kadar krema soğusun , çıtır çıtır profiterollarınız olsun :)


Hamur toplarının içine kremayı bir krema sıkma tüpü yardımıyla doldurabilirsiniz yada alttan yada yandan küçük bir kesik açıp ( topu ikiye ayırmadan )bir çay kaığı yardımıyla da doldurabilirsiniz.

Bütün toplarınızı doldurduktan sonra önceden hazırlayıp soğuttuğunuz beyaz çikolata sosunu ardından yine önceden hazırlayıp soğuttuğunuz çilek sosunu döküyorsunuz.

ÇOK GÜZEL OLUYOR ÇOOOK :)

1 yorum:

  1. Canımm, tarif için çok teşekkür ederim, Sevgililer günü için yaptım biraz emekli birşey olsun istedim biliyorsun Sevgi de emek istiyor, Çok güzel oldular, tariflerin devamını bekliyoruz, Biliyorum sende çok cevherler var.Eline gözüne emeğine sağlık. Güzel bir pazar ve Sevgililer gününün müthiş geçmesi dileğimle hoşçakal.

    YanıtlaSil